1. Kişi ve kurumlar, Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV) ve bünyesindeki kurumlara nasıl bağış yapabilirler?
SEV’e ve kurumlarına kredi kartı ve EFT/havale yoluyla bağış yapılabilir.
Bağışçıların kredi kartı bilgileri sadece banka tarafından tutulur, SEV’de tutulmaz. Tüm ödeme bilgileri, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) kapsamında gizlilik çerçevesinde tutulur, üçüncü şahıslarla paylaşılmaz.
2. SEV bağış sitesi (www.bagis.sev.org.tr) üzerinden yapılan bağışlarda, bağış yapan kişinin ve kurumların isimleri herhangi bir mecrada paylaşılır mı?
Web sitesinde yer alan bağış sayfasında tüm bağışçılardan isimlerinin ilgili mecralarda yayınlanmasına izin verip vermedikleri konusunda bir işaretleme yapmaları istenir. İzin veren bağışçıların isimleri, mezunlarsa okulları ve mezuniyet yılları ilgili iletişim mecralarında buna göre paylaşılır. İsminin yayınlanmasını istemeyen bağışçılar anonim bağışçı olarak anılırlar.
3. SEV’e yapılan bağışlar nasıl kullanılır?
SEV’e yapılan bağışlar, bağışçı tarafından aksi belirtilmediği sürece SEV okullarındaki ihtiyaç bursları oranlarını artırmak için kullanılır.
4. Bağışlarınız belli bir okula nasıl yönlendirilir?
Yapılan bağışların belli bir okula gitmesini istiyorsanız, bağış formunda ilgili okulu seçmeniz yeterlidir. Bu durumda yapmış olduğunuz bağış türüne göre ilgili okulun burs fonlarına aktarılır.
5. SEV’e yapılan bağışlar Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyetine tabii midir?
Evet. SEV’e yapılan bağış ve yardımların toplamı, o yıla ait kurum kazancının %5’ine kadar olan kısmının kurumlar vergisi matrahının tespitinde, kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla kurum kazancından indirilebilir.
6. SEV bağımsız bir kurum tarafından denetleniyor mu?
SEV, uluslararası bağımsız bir denetçi firma, iç denetçiler ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından her yıl denetleniyor. Tüm kurumsal süreçlerde olduğu gibi bağışlar da şeffaflıkla yönetiliyor, bağışçılara düzenli bilgilendirmeler yapılıyor.
7. Mezunlara yönelik kurgulanan İz, Meşale ve Tuğla Programları için yapılması gereken bağış miktarı ne kadardır?
UAA, ACI için özel olarak kurgulanan İz ve Meşale Programları için 2018 yılı bağış tutarı 300 TL'dir. 2017 yılı için İz ve Meşale Programları için belirlenen tutar 300 TL’dir. TAC’nin Tuğla Kampanyası için belirtilen tutar ise 200 USD’dir. Tuğla Kampanyası için günün kur değerinden 200 USD hesaplanarak bağış yapılır.
8. SEV’e bağlı eğitim kurumlarında okuyan, ihtiyaç sahibi ve başarılı öğrencilere burs vermek isteyen bağışçılar için seçenekler nelerdir?
SEV, bağışçıları için kurguladığı farklı bağış programlarıyla seçenekler sunar. Liselerine özgü programlardan kampüs isimlendirmelerine, özel gün bağışlarından ayni bağışlara, toplu sermaye (endowment) bağışlarından paylaşımlı destek (matching gift) bağışlarına kadar birçok seçenek bağışçılar için oluşturulmuştur. Mezunlara, SEV’in misyonunu ve vizyonunu paylaşan kişi ya da kurumlara yönelik kurgulanan bağış programlarını görmek için bu linkten 2018 SEV Bağış Kitapçığı’nı indirebilir, tüm programlar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
9. Mezun Sınıfı Bursları olarak anılan Paylaşımlı Destek (Matching) Fonu için azami bağış miktarı nedir?
Bağışçılar, SEV’in hangi okulunda bursiyerleri olmasını isterlerse, ilgili okulun o yıl için belirlenen eğitim ücretinin en az yarısını, öğrencinin eğitim öğretim süreci boyunca desteklemekle yükümlüdürler. Bu destekle ilköğretimde 8 yıl, liselerde hazırlık sınıfı dahil olmak üzere 5 yıl boyunca eğitim ücretlerinin en az yarısını karşılamayı taahhüt ederler.
10. Paylaşımlı Destek Fonu için son ödeme tarihi nedir?
Paylaşımlı destek fonunda toplanması gereken bağış tutarı (yıllık eğitim ücretinin en az yarısı), ilgili yılın Haziran ayına kadar tamamlanmalıdır.
11. Paylaşımlı Destek Fonu için ödemeler nasıl yapılabilir?
Tek bir bağışçı (şahsi ya da kurumsal) paylaşımlı destek fonu oluşturursa bağışçının istediği şartlara göre SEV ödeme planı oluşturabilir. Mezunlar bir araya gelerek Sınıf Bursu olarak destek fonu oluştururlarsa mezun başına düşen bağış tutarı SEV tarafından ilgili sınıfın sınıf temsilcisi aracılığıyla bildirilir ve bağışçılar ister tek seferde ister 10 taksitte (Eylül-Haziran) bağışlarını gerçekleştirirler. Önemli olan, gerekli bağış tutarının Haziran ayı itibarıyla tamamlanmasıdır.
12. Paylaşımlı Destek Fonu ile yapılan bağışlar için isimlendirme yapılır mı?
Oluşturulan burs fonuna; ilgili kurumun, şahsın ya da mezun sınıfının adı verilir. Özel bir isimlendirme (bir mezunun anısına vb.) yapılması istenirse SEV ile iletişime geçilebilir.
13. Toplu Sermaye Fonu (Endowment) nedir? Bağış miktarı nedir?
Toplu Sermaye Fonu’nda anaparaya dokunulmadan, bağış tutarının sadece faiz getirisi değerlendirilir. Kurumlar var olduğu sürece bu fonlar ihtiyaç sahibi öğrencilere burs sağlarlar. Bu fonu oluşturmak için minimum 100.000 USD gerekir.
14. Toplu Sermaye Fonu için ödeme imkanları nelerdir?
Bu fon için gerekli olan minimum 100.000 USD, bağışçı tarafından tek seferde toplu olarak ya da en fazla üç yıl içinde taksitlerle ödenebilir. Detaylar için lütfen SEV Kurumsal İletişim Departmanı ile iletişime geçiniz.
15. Toplu Sermaye Fonu ne zaman kullanılmaya başlanır?
Ödemeler taksitle yapılıyorsa anapara fonu asgari 100 bin USD’ye ulaşana kadar anapara SEV tarafından kullanılmadan değerlendirilir ve elde edilen getiri, anaparaya eklenir. Fon, 100.000 USD’ye ulaşınca anaparaya dokunulmadan getirisi, SEV tarafından1:1 oranda desteklenerek ihtiyaç sahibi bir öğrencinin eğitimi için kullanılmaya başlanır.
16. Fondan yararlanan öğrenci mezun olduğunda fonun getirisi nasıl kullanılır?
Toplu sermaye fonlarının amacı, okullar ve SEV var olduğu sürece ihtiyaç sahibi öğrencilere tahsis edilebilecek bursların yaratılmasıdır. Bu nedenle bu fonların anaparalarına dokunulmadan sadece getirileriyle burs verilir. Toplu sermaye fonlarından burs alan öğrenciler mezun olduklarında, anaparaya dokunulmadığından yeni girişli ihtiyaç sahibi öğrenciler bu burs fonundan yararlanmaya devam ederler.
17. Bağışçılar, destekleyecekleri öğrencilerin seçimi sırasında aktif rol alırlar mı?
Tüm bursiyer seçimleri, SEV’deki ve ilgili okullardaki yetkili kişiler tarafından metrik bir sistem üzerinden hesaplanarak gerçekleştirilir. Bağışçı, bursiyer seçimi aşamasında yer almaz; öğrenciyle ilgili bilgiler, öğrenci belirlendikten sonra bağışçıyla paylaşılır.
18. İhtiyaç bursu dışında başka nelere destek verilebilir?
Kişi ve kurumlar, verilen kaliteli eğitimin sürdürülebilirliğini sağlamak hedefiyle eğitimcilerinin profesyonel gelişimlerine ve akademik altyapıya Akademik Gelişim & Kürsü Fonlarına yapacakları bağışlarla katkıda bulunabilirler. Ayni bağışlar da SEV yönetimiyle iletişime geçilerek kurgulanabilir.
19. Akademik Gelişim & Kürsü Fonları için bağış miktarı ne kadardır?
Bu kategori için gerekli bağış tutarı, en az 100.000 USD’dir. Bağış, tek seferde ya da düzenli ödemelerle gerçekleştirilebilir.
20. Akademik Gelişim & Kürsü Fonlarına bağışta bulununca isimlendirme yapılır mı?
Bu fonları oluşturan kişi ve/veya kurumların ismi, ilgili akademik kürsüye veya fona verilir.
21. SEV’e bağlı okulların kampüslerinde isimlendirme projeleri var mıdır?
SEV eğitim kurumları kampüslerinde birçok isimlendirme alternatifi mevcut. Kampüs Alanı İsimlendirme Programı (ağaç, bank, koltuk, sınıf, laboratuvar vb.) ve nakdi bağış/bina-tesis inşasıyla mezunlar, öğrenciler ve SEV dostları (kişi ve/veya kurumlar), isimlerini ilgili okulların kampüslerinde ölümsüzleştirirken başarılı ve ihtiyaç sahibi birçok öğrenciye burs sağlayarak onların eğitime erişimlerini sağlayabilirler. Detaylı bilgi almak için lütfen Kurumsal İletişim Departmanı ile iletişime geçiniz.
22. Kampüs Alanı İsimlendirme Programları için bağış miktarı ne kadardır?
Kampüs Alanı İsimlendirme Programları kapsamında mezunlar ve öğrenciler okudukları okulların kampüslerinde yer alan bank, ağaç ve oditoryum koltuklarına isimlerini verebilirler. Bağış tutarları aşağıda belirtildiği gibidir:
Ağaç: 15.000 TL
Bank: 5.000 TL
Oditoryum koltuk (İlk 10 sıra): 4.000 TL
Oditoryum koltuk (10. sıradan sonra): 3.500 TL
Oditoryum balkon: 3.000 TL
İsimlendirme Programları kapsamında kişiler ve kurumlar tüm kampüslerdeki mevcut binalara, dersliklere ve laboratuvarlara isim verebilirler. Ayrıca, SEV’in belirlediği yeni bina ve tesis inşa projeleri kapsamında isimlendirme yapılması mümkündür. Bağış tutarları hakkında bilgi almak için lütfen Kurumsal İletişim Departmanı ile iletişime geçiniz.
23. SEV’de vasiyet bağışı uygulaması var mı?
Evet. Vasiyet bağışları, ek olarak gayrimenkul ve kira bağışları, bağışçıların belirleyeceği şartlara ve miktara göre bağışçının adıyla anılır; bağışçının belirlediği amaç doğrultusunda değerlendirilir.
24. SEV’e ayni bağış yapılabilir mi?
SEV kurumlarında belirlenen amaç doğrultusunda ihtiyaçlara göre her türlü malzeme, ekipman veya hizmet gibi ayni bağışlarla şartlı destek olunabilir.
25. Ayni bağışlar için isimlendirme yapılır mı?
Ayni bağışlar için yapılacak isimlendirme bağışa göre belirlenir. Lütfen daha fazla bilgi için Kurumsal İletişim Departmanı ile iletişime geçiniz.
26. SEV’de özel gün bağışı var mı?
Evet. Bağışçılar, eğitim ve ihtiyaç bursu olarak değerlendirilmek üzere istedikleri tutarı, istedikleri özel günde SEV kurumlarına bağışlayabilirler. SEV mezunları, öğrencileri, velileri ve dostları; doğum günü, teşekkür, başsağlığı evlilik yıldönümü, yılbaşı, anneler günü, babalar günü gibi kutlama ve vefat/anma günlerinde bağış yapabilirler.
27. Özel gün bağışları için isimlendirme yapılır mı?
İsme özel hazırlanan sertifikalar, bağışçıya ve adına bağış yapılan kişiye gönderilir.
28. SEV bağış programlarına SMS ile bağış yapılabilir mi?
SEV, SMS bağışı sistemi kullanmamaktadır.
29. Bağış yapmak için kiminle iletişime geçilebilir?
Bağış ile ilgili her türlü sorunuz için SEV Kurumsal İletişim Departmanı’na e-posta (bagis@sev.org.tr) gönderebilir, 0216 531 57 38 no.lu telefondan arayabilirsiniz.